NOVOSTI

ZABRANA PLASTIČNIH VREĆICA – ODRŽIVO GOSPODARENJE

S prvim danom nove 2022. godine u Republici Hrvatskoj se zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje.
Riječ je o zabrani temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrometara, s time da je i dalje dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane.
 
Takve lagane plastične vrećice za nošenje koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti i nakon 1. siječnja 2022. do isteka zaliha, uz valjanu evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma.

POSUDE OD CELULOZNE PULPE

Ekološki proizvodi i njihova proizvodnja uvelike pomažu očuvanju okoliša. Zadnjih desetaka godina izrazit je trend rasta u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda kao i smanjenja udjela plastike na tržištu. Jedni od noviteta na našem tržištu su posude proizvedene od celulozne pulpe. Iako se u teoriji bilo koje drvo može koristiti za proizvodnju celuloze, preferiraju se crnogorična stabla jer su celulozna vlakna u pulpi ovih vrsta dulja i stoga čine jači papir. Ove posude izrazito su čvrste i lagane te podnose topla i hladna jela. Svi oblici posudica od ovog materijala mogu se koristiti u tradicionalnoj pećnici do 10min na max 100°C kao i u mikrovalnoj pećnici do 3 min na max 800W. Speficira ih i mogućnost korištenja u zamrzivaču i to do -25°C. Posude su 100% kompostirajuće.

UREDBA – ODRŽIVO GOSPODARENJE

Prema  prijedlogu novog Zakona o gospodarenju otpadom koji je u postupku donošenja, a sukladno DIREKTIVI (EU) 2019/904 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš (EUR-Lex – 32019L0904 – HR – EUR-Lex [1]), nakon 3. srpnja 2021. zabrani stavljanja na tržište na području Republike Hrvatske podlijegat će sljedeći jednokratni plastični proizvodi: štapići za uši, pribor za jelo (vilice, noževi, žlice, štapići za jelo), tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići namijenjeni pričvršćivanju na balone i njihovu pridržavanju, spremnici za hranu izrađeni od ekspandiranog polistirena (tj. posude kao što su kutije, s poklopcem ili bez njega, koje se upotrebljavaju za držanje hrane koja je namijenjena neposrednoj konzumaciji na licu mjesta ili kasnije, koja se obično konzumira iz posude i koja je spremna za konzumaciju bez ikakve daljnje pripreme, primjerice pečenja, kuhanja ili zagrijavanja, uključujući spremnike za hranu koji se upotrebljavaju za brzu hranu ili druge obroke spremne za neposrednu konzumaciju), spremnici za napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena (EPS), uključujući njihove čepove i poklopce, čaše za napitke izrađene od ekspandiranog polistirena, uključujući njihove čepove i poklopce te proizvodi od oksorazgradive plastike.